Bruktbil med feil og mangler - Du har rettigheter!

Bruktbil med feil og mangler - Du har rettigheter!

En bilkjøper har rett til å klage på kjøpet, enten bilen er kjøpt av en privatperson eller forhandler. Dersom bilen ikke er i den standen som ble avtalt, kan kjøperen klage til selgeren. Selv om bilen er solgt «som den er», kan kjøperen ha rettigheter. Fristen for å klage er to år ved privatkjøp og fem år ved kjøp fra forhandler.
 
For å sikre seg mot mulige problemer med bilkjøpet, anbefales det å bli medlem i NAF (Norges Automobil-Forbund). NAF tilbyr blant annet en test av bilen, som kan være en god forsikring for kjøperen og et salgsargument for selgeren. Det er også lurt å sjekke selgerens opplysninger om bilen, og å påse at vanlige slitedeler som bremseklosser og dekk ikke defineres som mangler.
 
Selv om selgeren har tatt forbehold om at bilen selges «som den er», er han eller hun ikke fritatt fra å gi kjøperen en bil som er i tråd med lovens krav til kvalitet. Hvis bilen har en mangel, har kjøperen rett til å kreve at selgeren retter opp i mangelen. Dersom dette ikke lar seg gjøre, kan kjøperen kreve prisavslag eller heve avtalen.
 
Typiske mangler som en ny bilkjøper kan klage på, kan være at bilen ikke er i den standen som ble avtalt, at bilen har feil som ikke ble oppdaget ved en vanlig EU-kontroll eller periodisk kjøretøykontroll (PKK), at bilen har skader som ikke ble opplyst om av selgeren, eller at bilen ikke er i tråd med lovens krav til kvalitet.
 
Noen eksempler på mangler på en bil kan være at motoren ikke virker som den skal, at det er lekkasjer fra understellet, at girspaken eller bremsene ikke fungerer som de skal, at det er rust på karosseriet, eller at det er feil eller mangler ved elektriske komponenter som lys, varme eller lydsystem.

Les mer

Slik kan du spare tusenvis av kroner på bilen din

Sikkerhet i trafikken - tips for å unngå ulykker

Sjekk heftelser før bilkjøp

Se alle (19)

Skal du ta lappen?

Vi har komplett teorikurs i form av video, bilder, ebok, lydbok, i tillegg til prøver i hver kategori, som dekker hele pensum fra Statens Vegvesen og hjelper deg å bestå teoriprøven for bil klasse B. Alt til en konkurrerende god pris.

Ikke overbevist? Prøv vårt gratis prøvekurs!

Se priser