Fare på veien - Tips for sikker kjøring på glatte veier

Fare på veien - Tips for sikker kjøring på glatte veier

Faren ved å kjøre på glatte veier er reell, spesielt i vintermånedene. Det skaper en utfordring for føreren, selv om man har god kjørekompetanse. Det er flere faktorer som kan føre til glatte veier, som regn, snø og frost.
 
Føreren må være ekstra oppmerksom og fokusert. Man bør unngå å haste og alltid ha god avstand til bilen foran. Det er også viktig å redusere farten, da det gir mer tid til å reagere.
 
Bruk av bilens lys er også viktig for å se og bli sett. Man bør ha lysene på, selv om det er dagslys, for å øke synligheten. Bruk også bremselys hvis du må bremse plutselig, slik at bilene bak deg har tid til å reagere.
 
Det er også viktig å huske på å sjekke bilens dekk før man kjører på glatte veier. Godt dekktrykk og godt mønster på dekkene gir bedre grep på veien. Hvis dekkene er slitte eller dårlige, kan det være lurt å bytte de før man bruker bilen.
 
Kort fortalt:
  1. Reduser farten og kjør rolig. Det gir deg mer tid til å reagere på glatte veier.
  2. Unngå å haste og sørg for å ha god avstand til bilen foran deg. På glatte veier kan det ta lenger tid å stoppe enn man tror.
  3. Bruk bilens lys, selv om det er dagslys. Det øker synligheten for deg selv og andre på veien.
  4. Sjekk bilens dekk før du kjører på glatte veier. Godt dekktrykk og godt mønster på dekkene gir bedre grep på veien.
  5. Vær ekstra oppmerksom på kjørefeltet og andre kjørende rundt deg. Glatte veier kan gjøre at bilene beveger seg annerledes enn man er vant til.
 
Underkjølt regn er en form for nedbør som oppstår når regnværet treffer en overflate som er kaldere enn regnværet selv. Når regnet treffer denne kalde overflaten, fryser det og blir til is. Dette kan skape glatte veier og utgjøre en fare for bilkjøring. Underkjølt regn kan oppstå både på vinterstid og i andre årstider, avhengig av temperaturforholdene.
 
De vanligste ulykkene på glatt føre er kjøre- og svingulykker. Disse ulykkene kan oppstå når bilføreren mister kontrollen over bilen på grunn av glatte veier. Kjøreulykker skjer når bilen sklir rett frem, mens svingulykker oppstår når bilen sklir ut i et sving. Begge typer ulykker kan føre til personskade og materielle skader.
 
Husk! Er du usikker på ferdighetene dine på glatt føre, er det best å bruke beina, kollektiv transport, eller bli hjemme.

Les mer

Slik kan du spare tusenvis av kroner på bilen din

Sikkerhet i trafikken - tips for å unngå ulykker

Sjekk heftelser før bilkjøp

Se alle (19)

Skal du ta lappen?

Vi har komplett teorikurs i form av video, bilder, ebok, lydbok, i tillegg til prøver i hver kategori, som dekker hele pensum fra Statens Vegvesen og hjelper deg å bestå teoriprøven for bil klasse B. Alt til en konkurrerende god pris.

Ikke overbevist? Prøv vårt gratis prøvekurs!

Se priser