Hold øye med veien - Unngå distraksjoner mens du kjører

Hold øye med veien - Unngå distraksjoner mens du kjører

Det er viktig å unngå distraksjoner både inne og utenfor bilen når du kjører. Distraksjoner kan føre til at du ikke får full kontroll over bilen og kan forårsake alvorlige ulykker.
 
Inne i bilen kan distraksjoner komme i mange former, som for eksempel bruk av mobiltelefon, GPS eller radio. Det kan også være distraksjoner fra passasjerer, som barn som krangler eller som trenger din oppmerksomhet. Det er viktig å unngå slike distraksjoner så mye som mulig for å holde fokus på veien.
 
Utenfor bilen kan det også være mange distraksjoner, som for eksempel synlige skilt, bygninger eller annen trafikk. Det kan også være distraksjoner fra dårlig vær, som regn eller sne, som kan føre til at du ikke ser så godt.
 
For å unngå distraksjoner mens du kjører, bør du alltid ha full kontroll over bilen og holde øye med veien. Det kan også være lurt å planlegge turen din på forhånd, slik at du vet hva du skal forvente. 
 
Det er svært farlig å bruke mobilen mens du kjører bil. 
 
Når du bruker mobilen mens du kjører, tar du oppmerksomheten bort fra veien og det kan føre til alvorlige ulykker. Selv om du tror du klarer å konsentrere deg om begge tingene samtidig, kan det forstyrre ditt konsentrasjonsnivå og dine reaksjonsferdigheter. Det er best å vente til du har parkert bilen før du tar opp mobilen. 
 
I tillegg til å være farlig for deg selv, kan bruk av mobilen mens du kjører også være farlig for andre på veien. Når du tar oppmerksomheten bort fra veien, kan du lett miste kontrollen over bilen og komme i ulykker med andre biler, syklister eller fotgjengere.
 
Dessverre er det mange som fortsatt bruker mobilen mens de kjører, selv om det er forbudt i de fleste land. Det er viktig å huske på at det i Norge er både farlig og ulovlig. Hvis du blir tatt for å bruke mobilen mens du kjører, kan det føre til bøter, prikker, og førerkortet kan bli inndratt.
 
Selv om touchskjermen i bilen ofte er ment for enkel betjening av GPS og lignende funksjoner, kan det i likhet med å bruke mobil, føre til at du ikke rekker å reagere på situasjoner som krever rask handling, noe som kan resultere i alvorlige ulykker.
 
Så, i stedet for å risikere livet ditt og andres liv ved å bruke mobilen og bilens touchskjerm mens du kjører, bør du vente til du har parkert bilen. På den måten kan du bidra til å gjøre veien sikrere for alle.

Les mer

Slik kan du spare tusenvis av kroner på bilen din

Sikkerhet i trafikken - tips for å unngå ulykker

Sjekk heftelser før bilkjøp

Se alle (19)

Skal du ta lappen?

Vi har komplett teorikurs i form av video, bilder, ebok, lydbok, i tillegg til prøver i hver kategori, som dekker hele pensum fra Statens Vegvesen og hjelper deg å bestå teoriprøven for bil klasse B. Alt til en konkurrerende god pris.

Ikke overbevist? Prøv vårt gratis prøvekurs!

Se priser