Rusmidler og bilkjøring: En dødelig kombinasjon

Rusmidler og bilkjøring: En dødelig kombinasjon

Bilkjøring og bruk av rusmidler er en farlig kombinasjon som kan føre til alvorlige ulykker og dødsfall. Når man kjører bil, er det viktig å ha full kontroll over kjøretøyet og å være i stand til å reagere raskt og riktig på ulike situasjoner. Rusmidler som alkohol, narkotika eller medisiner som påvirker reaksjonsevnen, kan gjøre dette vanskelig eller umulig.
 
Bilkjøring og rusmidler er også ulovlig og kan føre til store konsekvenser, som fengselsstraff, tap av førerkort og høye bøter. Det er derfor viktig å ikke kjøre bil hvis man har inntatt rusmidler, og å sørge for å ha en annen form for transport hvis man planlegger å drikke alkohol.
 
Det er viktig å være oppmerksom på eventuelle medisiner du tar, og å sjekke om de kan påvirke reaksjonsevnen din når du kjører bil. Mange medisiner har bivirkninger som kan gjøre det vanskeligere å konsentrere seg eller reagere raskt, og det er derfor viktig å følge legens anbefalinger og eventuelt vente med å kjøre bil til effekten av medisinen har gått over.
 
Det er også verdt å nevne at selv om man kanskje ikke føler seg påvirket av rusmidler, kan de likevel ha en negativ innvirkning på reaksjonsevnen. Dette gjelder spesielt for alkohol, som kan ha en langsommere effekt enn man tror. Det er derfor alltid best å være på den sikre siden og ikke kjøre bil hvis du har inntatt alkohol eller andre rusmidler.
 
Hvis politiet stopper en bilfører som de mistenker er påvirket av rusmidler, vil de gjennomføre en kontroll for å fastslå om dette stemmer. Det finnes flere måter politiet kan gjøre dette på, avhengig av hvilke rusmidler de mistenker bilføreren har inntatt.
 
En måte å fastslå om en bilfører er påvirket av alkohol, er ved hjelp av en alkometer. Dette er en liten enhet som måler alkoholnivået i luftveiene. Bilføreren blåser inn i en slange som er tilkoblet alkometeret, og enheten vil da måle alkoholnivået og vise resultatet på skjermen. Hvis resultatet viser at bilføreren har en promille over 0,2, vil de bli ansett som påvirket av alkohol og kan bli ilagt en forelegg.
 
Hvis politiet mistenker at bilføreren er påvirket av narkotika eller andre medisiner, kan de gjennomføre en blodprøve. Dette innebærer at bilføreren blir bedt om å gi et blodprøveuttak, som deretter blir analysert for å fastslå om bilføreren har inntatt rusmidler. Hvis dette viser seg å være tilfelle, kan bilføreren bli ilagt en forelegg og få sitt førerkort beslaglagt.
 
I tillegg til å kontrollere om bilføreren er påvirket av rusmidler, vil politiet også sjekke om bilføreren har gyldig førerkort og om kjøretøyet er i god teknisk stand. Hvis ikke, kan bilføreren også få en forelegg for dette.
 
Bilkjøring og bruk av rusmidler hører ikke sammen. Ved å holde seg edru når du kjører bil, bidrar du til å øke trafikksikkerheten for deg selv og andre trafikanter.

Les mer

Slik kan du spare tusenvis av kroner på bilen din

Sikkerhet i trafikken - tips for å unngå ulykker

Sjekk heftelser før bilkjøp

Se alle (19)

Skal du ta lappen?

Vi har komplett teorikurs i form av video, bilder, ebok, lydbok, i tillegg til prøver i hver kategori, som dekker hele pensum fra Statens Vegvesen og hjelper deg å bestå teoriprøven for bil klasse B. Alt til en konkurrerende god pris.

Ikke overbevist? Prøv vårt gratis prøvekurs!

Se priser