Velg riktig bilforsikring - unngå kostbare overraskelser

Velg riktig bilforsikring - unngå kostbare overraskelser

Når du skal velge bilforsikring er det viktig å vurdere dine egne behov. Alle biler må ha en ansvarsforsikring, som dekker skader på andre biler, bygninger, mennesker eller dyr. Dette er et krav etter bilansvarsloven paragraf 15. Uten ansvarsforsikring kan du bli personlig ansvarlig for skader som oppstår.
 
Men du kan også vurdere å tegne en mer omfattende forsikring, for eksempel en delkasko eller kaskoforsikring. Delkasko dekker i tillegg skader på egen bil som skyldes brann, tyveri og glasskader, samt veihjelp. Kaskoforsikring gir enda mer dekning, og dekker også motorskader og leiebil i henhold til forsikringsvilkårene.
 
En superforsikring eller "kasko pluss" gir deg ytterligere dekning, som for eksempel dekning for skader på egen bil i tilfelle ulykke, kollisjon eller påkjørsel av dyr.
 
Det er viktig å vurdere hvilken forsikring du har behov for, og å sjekke forsikringsvilkårene nøye. Det kan også lønne seg å sammenligne priser hos forskjellige forsikringsselskaper for å finne en god avtale. Du kan også se etter rabatter som er tilgjengelige, for eksempel gjennom medlemskap i en organisasjon som NAF.
 
De vanligste bilulykkene involverer kollisjoner med andre biler. Dette kan skje ved frontalkollisjoner, hvor to biler kolliderer med hverandre i full fart, eller ved sideskader, hvor en bil kolliderer med en annen bil fra siden. I tillegg kan det oppstå kollisjoner med gjenstander eller hindringer i veien, som for eksempel veggen til en bygning, et tre eller et lyskryss.
 
En annen vanlig type bilulykke er snuingulykker, hvor en bil velter over på siden eller på taket. Dette kan skje ved at bilen taper feste i veibanen, for eksempel på glatt eller ujevnt underlag, eller ved at sjåføren tar en sving for brått og med for høy hastighet.
 
Det kan også oppstå ulykker som følge av feilaktig eller uforsiktig kjøring. Dette kan innebære at sjåføren kjører for fort, ikke følger trafikkreglene, ikke gir andre kjørende tilstrekkelig plass eller ikke oppfører seg forsiktig i forhold til forholdene på veien.
 
Ulykker kan også oppstå som følge av tekniske feil eller problemer med bilen, for eksempel dårlige dekk, manglende vedlikehold eller feil i bremsesystemet.
 
Uansett årsak, kan bilulykker føre til alvorlige skader på bilene og på personer som er involvert. Det er derfor viktig å ha en god bilforsikring for å sikre seg mot økonomiske tap i tilfelle ulykke.

Les mer

Slik kan du spare tusenvis av kroner på bilen din

Sikkerhet i trafikken - tips for å unngå ulykker

Sjekk heftelser før bilkjøp

Se alle (19)

Skal du ta lappen?

Vi har komplett teorikurs i form av video, bilder, ebok, lydbok, i tillegg til prøver i hver kategori, som dekker hele pensum fra Statens Vegvesen og hjelper deg å bestå teoriprøven for bil klasse B. Alt til en konkurrerende god pris.

Ikke overbevist? Prøv vårt gratis prøvekurs!

Se priser